Archive for July, 2010

Betul kate Dr. Mahathir..

Posted: July 31, 2010 in Uncategorized

Err..aku dah lupe sebenarnye ape Dr. M cakap..tapi beliau ade sentuh pasal permansuhan UPSR nga PMR…tak silap aku die cakap mansuh UPSR ngan PMR adalah satu pilihan yang salah..bagi aku pandangan beliau betul..

Pada pandangan aku..kerajaan mansuh UPSR dan PMR sebab nak lahirkan pelajar yang tak terlalu examination-oriented..masalahnyer, mentality budak2 bukan macam orang dewasa..kalau exam takde maknenye budak2 akan hilang arah..mane ade budak2 belajar untuk suka2..exam juga dapat set goal untuk diorang..dulu aku tekun belajar pun sebab nak cemerlang dalam exam(ehem2)..tambahan lagi..jika pelajar tidak didedahkan dengan exam yang penting2 lagi sejak sekolah rendah dan tingkatan 3, macam mane diorang nak menghadapi exam penting macam SPM..

Tapi nak mansuhkan pun aku tak kisah..lagi pun aku dah lepas semua exam tu..haha..

p/s : kalau nak baca blog Dr. M klik disini

Advertisements

3 serangga kurang ajar

Posted: July 31, 2010 in Uncategorized

Semut rumah aku – suke menyerang makanan aku..contohnye bile aku minum air teh..tak sampai 10 saat pasti dah ade segerombalan semut sudah menghirup air tu secara tanpa segan silu..kadang2 tu ade yang sengaja suicide dalam air teh..terpaksa la aku membuang air teh tu..kadang2 tu aku hirup je air teh ngan semut2 tu sekali..padan muke diorang..

Nyamuk rumah kujie – ni macam musuh dalam selimut..time cerah diorang tak de..bile dah tutup lampu kedengaran la bunyi diorang dari jauh..makin lame makin dekat..dari jauh diorang terbang las2 zupppp masuk dalam lubang hidung..bukan menipu..tapi macam tu la perangai nyamuk2 kat rumah kujie..

Lalat di UTP – yang ni memang paling kurang ajar..bile setiap kali tido pasti diorang melepak kat muke orang yang tidur tu..kadang2 tu siap berjalan2 lagi kat muka orang tido..kebanyakkan pelajar UTP terganggu tidornye disebabkan makhluk durjana nih..agaknye diorang ingat muka pelajar ni taik kot..

p/s : aku rase patot la aku asyik fail je exam..sebab hirup semut hidup2 kot..

3 sajian mata lelaki

Posted: July 29, 2010 in Uncategorized

Perempuan..mengikut pemerhatian aku ada 3 jenis pemakaian pompuan..dah jadi laki..mesti la usya pompuan..takkan usya laki kot..

Jenis pertame; pinggan kosong..kalau tengok tak berselera..golongan ni selalunya yang pakai tutup aurat dan tak ketat..baju besau tertutup punggung mereka..seluar atau kain pula tak terbentuk punggung dan paha..tengok sekadar tengok saje..

Jenis kedua; ayam goreng biasa..kalau tengok boleh menitik air liur..golongan nih jenis pakai pakaian ketat..kebanyakannye tutup aurat tapi terbentuk potongan badan..baju diorang ni selalunya kecik sehingga terbentuk buah betik..seluar pon same sahaja..sendat..mungkin istilah “selambe tetek” wujud disebabkan golongan nih..sebabnya walaupun bentuk buah dada JELAS kelihatan, mereka kelihatan selambe dan tenang sahaje..berbeza dengan lelaki..pabila adik mereka bangun (sehingga terbentuk kat seluar)..agak sukar bagi mereka untuk berdiri tegak dan berlagak selambe..

Jenis ketiga; snack plate kfc..rezeki lebih orang kate..golongan nih adelah yang jenis pakai seksi..baju diorang selalunya lebih terbuka sehingga kelihatan lurah kebahagiaan tu..selalunya artis yang selalu pakai macam ni..seluar pula terlampau ketat..sesetengah tu sengaja londehkan sedikit seluar..agar kelihatan lurah2 kegelapan pula..kalau pakai skirt ngan seluar pendek tu same saje..kadang2 sengaja cari skirt yang pendek2..

p/s : herm….

2 julai 2010

Posted: July 28, 2010 in Uncategorized

Tabiat tido petang aku kembali lagi..kali ni memang penuh bermakna..sebab aku mengalami 2,3 mimpi secara bersambung..aku tak ingat sangat mimpi yang awal2..yang aku ingat mimpi las sebelum aku terjaga..

Mimpi las aku lokasi die kat mrsm gerik..suasana time tu macam majlis reunion..2,3 khemas didirikan dan kelihatan ramai pelajar batch aku kat bawah khemah tu..dan bile aku tengok wajah2 mereka ngan muke2 cikgu..air mata ku mengalir..terasa rindu plak..(aku menangis dalam mimpi ok)..bile la nak ade reunion lagi ni..reunion sebelom ni aku tak pegi sebab bz..

p/s : err..baru aku sedar..reunion dalam mimpi aku tu sikit je orang datang..

30 jun 2010

Posted: July 27, 2010 in Uncategorized

Pertengahan tahun berlalu..tapi azam tahun 2010 masih lagi tak kesampaian..aku rase..memang kebanyakkan orang camtu kot..time awal tahun semangat set azam tahun baru..nak dekat akhir tahun tak sampai2 jugak azam tu..last2 forward tahun seterusnya..

Oh ye..azam aku tahun ni nak jadi gemuk..tapi tak kesampaian lagi hasrat aku nih..makan banyak aku dah buat..makan lewat malam sebelum tidor pon dah..tapi masih lagi tak boroi2 macam Iz Mawardi* (hehe)..telan weight gain setin pon sudah..hasilnya..seluar aku semakin longgar..jadi..sape2 diluar sane yang ade tip nak jadi gemuk..sile kongsi2 ye..

p/s : Iz Mawardi..walaupun boroi tapi hensem bergaya..

26 jun 2010

Posted: July 27, 2010 in Uncategorized

Hari aku ke bandar Rantau Panjang membeli seluar..suasana rantau panjang time cuti memang sesak..penuh denga orang yang datang dari luar yang nak beli barangan murah..tapi selalunya time cuti la peniaga rantau panjang menaikkan harga barangan lebih dari harga biasa..selalunya orang yang tak bercakap loghat Kelantan akan dikenakan harga luar biasa tanpa mereka sedar..jadi..buat sape2 yang nak beli dengan harga yang betul2 murah..sila belajar loghat Kelantan ye..

Setelah siap membeli seluar yang diingini..aku menunggu bas kat bus stop..menunggu bas kat bus stop memang boleh menaikkan darah sape2 yang kurang sabar..sebab jadual bas kat rantau panjang ni tak constant..sekejap setengah jam sekali..sekejap sejam sekali..disebabkan tak sabar nak balik rumah untuk tido, aku cuba menahan teksi..setelah 2,3 kali menahan teksi..eh silap..kat Kelantan orang panggil teksi sebagai kereta sewa..oke sambung balik..setelah 2,3 kali menahan kereta sewa..akhirnya ade la satu kereta sewa berhenti..disebabkan ade jugak mak cik nak join naik..aku duduk kat depan..aku memandang ke tempat duduk belakang..nak tengok mak cik tu selesa tak..sebab die bawak 4,5 orang anak..

Tiba2 aku terlihat seorang awek duduk kat belakang..muke lawa..kulit putih melepak dan kelihatan lembap (bukan lembab)..tak pakai mekap pun tapi sungguh lawa..sedar aku melihat beliau..beliau senyum ke arah aku..ah..cair hati ku..sungguh lawa..namun begitu, aku membalas dengan muke ketat..konon2 cool..aku memandang ke depan semula..kereta sewa mula bergerak..

Setelah 2,3 kilometer bergerak..awek tersebut turun berhenti dirumah beliau..aku hanya memandang dari dalam kete sewa..dan time beliau tutup pintu pagar rumah beliau melempar satu lagi senyuman manis ke arah aku..aku hanya memandang sayu..menyesal tak mintak nom telefon..jatuh hatiku kat awek kereta sewa tadi..

p/s : esok lusa mungkin aku jatuh hati kat awek dalam bas pulak

18 jun 2010

Posted: July 26, 2010 in Uncategorized

Hari ni aku sangat teruja..sebab hari ni first time kena gigit pacat setelah 8 tahun tak digigit..

teringat pulak time kecik2 dulu..antara permainan paling bes bagi aku adelah bagi pacat atau lintah gigit kaki..setelah beliau kenyang..aku akan amek beliau lalu letak kat sabun..seronok bile tengok pacat/lintah muntah darah sebab pedih kena sabun..puas hati aku..maklumlah time kecik2..semua benda bes..skarang aku dah insaf dah…

p/s : pacat yang gigit aku tadi aku taruk kat sabun jugak..keh3