Archive for March, 2010

semalam aku tido awal..baru je syok2 layan tido..tibe2 enset aku berbunyi..mule2 ingat alarm..usyar2 da ade 3 miss call..enset berdering..aku mengangkat..

aku : hello..?
pemanggil : ………..(teros letak)

hadoi..main2 plak..aku cube sambung tido…ensetku berdering lagi..nombor yang same..aku mengangkat lagi..

aku: hello…?

pemanggil : hello..err…ni joe kan..?

aku : ha’a..ye..ni brader ensem bercakap..(menyedari pemanggil seorang awek)..mane
dapat nombor ni?

pemanggil : ade la..awak ni joe yang main drum tu kan…?

aku : ha’a…(halamak,,tetibe ade peminat plak)

aku pon layan la awek tu borak..punyer lame borak2 mesra..tetibe die bagi kat member die..

erza : haa..budu..amacam..bes x lyn peminat..?

aku : tak gune..!mati2 aku ingat peminat betol tadi..

erza : hahaha..layan gak ko ye..

aku : kena bang bang boom gak r..

setelah di gelakkan erza..aku meletak enset..teros sambung tido..

awak dan saya

Posted: March 30, 2010 in Uncategorized

bile cakap pasal awak,

saya akan kate,

awak cantik,
awak comel,
awak caring,
awak sopan,
awak elegan,
awak lemah lembut,
awak penyayang,
awak baik,
awak kelakar,
awak ayu,
awak well-rounded,
awak serba boleh,

tapi kalau pasal saye,

saya akan cakap,

saya tipu je…

p/s: rewrite by joe budu based on his friend message

no entry

Posted: March 30, 2010 in Uncategorized

blogwalking

Posted: March 28, 2010 in Uncategorized

ok..skang aku da penat nak tinggal link kat blog orang..

antara mende aku menyampah..lagu dalam blog..ngah bes2 layan lagu kegemaran kat laptop..tetibe ade plak bunyian tambahan kat telinge..makin menyakitkan hati bile xleh nak off lagu blog tersebut..sape2 terase maaflah..sekadar luahan hati..

next..aku tinggal komen kat blog orang..tapi kadang2 aku lupe nak follow up..

jadi..ape yang nak buat skang..tulis blog..dan simpan untuk diri sendiri..nanti bile anak cucu tanye..”tok, citer la macam mane kisah tok mude2 dulu”…aku boleh menjawab…

“kamu bukak je blog atuk..”

earth hour?

Posted: March 27, 2010 in Uncategorized

suasana gelap..

ku berfikir seorang diri..

ape gune kalau tutup tenaga selama sejam..

kalau hari2 buang sampah merata-rata,
hari2 buat kebakaran terbuka,
hari2 pokok ditebang di hutan,
hari2 perang,nuklear sana,nulear sini,
hari2 buang toksik ke sungai,
hari2 bazir tenaga..

bumi diabaikan selama 365 hari setahun..

tapi dikenang hanya sejam untuk setahun..

aku kaya

Posted: March 26, 2010 in Uncategorized

pagi tadi..macam biase..aku gi sarapan ngan bo..time tu takde duit..hajat2 nak pinjam duit bo..

dah sampai cafe..aku amek nasi..campur lauk2 sedap..kalau makan ni..pergh..bahagia aku yang ngah lapar2 ni..aku mintak duit ngan bo..bo bagi je ngan murah hati..baru je nak bayar……

aku tersedar..laa..mimpi rupenyer..cilake..perot dah la lapar..mimpi makan plak..xpe..sabar..mainan tidur..aku lepak2 kejap..nak gi makan pon duit takde..tetibe apit,rumate aku..datang..bagi duit..80 ringgit rasenyer..aku pelik..

aku: buat ape ni…?

apit: amek la dulu..aku tau ko xde duit..pinjam dulu duit aku

aku serba salah..aku bagi balik rm50 kat apit..die amek..tapi bagi balik kat aku..aku pon terime je..hatiku berkata..”terime kasih pit”..dengan hati yang girang..aku pergi ke cafe nak makan tengah hari…..tiba2

aku tersedar lagi..mimpi lagi rupenyer..macam gampang..kali ni perut dah memang lapar tahap gampang..aku seluk poket..ade la seringgit..aku bukak almari..cari periuk..jumpe..

kesudahannya..aku masak nasi..makan ngan telur goreng 2 bijik..kenyang..

betul kata2 orang..realiti tak seindah fantasi..

mane tau ade burung?

Posted: March 25, 2010 in Uncategorized

tersebut la kisah di sebuah kampung..penduduknya ramah serta mesra alam..penghulunya pula berkaliber lagi hensem dan kaya raya..

penghulu kampung tu mempunyai hobi yang menarik..iaitu suke bela burung..burung tu lawa,cantik,bergaya,mutu dan keunggulan..beliau sangat sayang sayang burung tu..kebanyakan masa di luangkan bersama burung kesayangan beliau itu..breakfast,lunch,minum petang dan dinner mesti bertemankan burung tu..

lalu satu hari..burung itu hilang..puas penghulu mencari sekeliling rumah..x jumpe..kerana mengesyaki burung beliau dicuri..beliau mengadakan mesyuarat tergempar..
memanggil seluruh isi kampung..

setelah semua penduduk berkumpul..beliau memulakan sesi soal menyoal..

mengesyaki burung tersebut dicuri dan di beli oleh penduduk..beliau terus bertanye.. “sape ade burung?”…terus ade yang berdiri..tapi semuanya lelaki..mengesyaki soalan beliau salah..beliau berkata..

“bukan tu maksud saya..erm..sape ade nampak burung?”..kali ni ramai yang berdiri..tetapi semua kaum perempuan..beliau mula pening..lalu beliau bertanyakan soalan lain..

“nampaknya semua salah faham..saya cuma nak tau..ade sape2 nampak burung saya?”..lalu seseorang berdiri..ISTERI BELIAU..

beliau hanya tunduk ke lantai sambil menepuk dahi..